Yoga betekent; eenheid/verbinding. Als we kijken naar Hatha yoga, kan Hatha als volgt worden vertaald: ‘Ha’ geest en ‘Tha’ stof. Je zou kunnen zeggen dat je door het doen van yoga, geest en stof (lichaam) verbindt.
Door het doen van Hatha yoga voelen we dat er een wisselwerking bestaat tussen wat we geestelijk zijn en wat zich daarvan in de stoffelijke kant van onszelf aan spanning en ontspanning laat merken.
Met yoga vergroot je dit bewustzijn. Een pose (asana) in de yoga heeft zowel fysieke als psychologische en energetische effecten. Uiteindelijk is Hatha yoga bedoeld als een voorbereiding op meditatie.
Als men spreekt van fysieke yoga, noemt je dit Yoga Asana.
In de Hatha yoga (asana) les…
…houden we bepaalde poses langer aan, dit bouwt spierkracht, souplesse en concentratie op. Het helpt ons om naar binnen te keren en zo ‘a sense of self’ te ervaren. Dit helpt ons authentieke keuzes te maken en bevordert een ontspannen houding in het dagelijks leven.
Yoga Asana is één onderdeel van de Yoga filosofie, het achtvoudige pad:
Ashtanga, het achtvoudige pad
De weg naar éénheid, ook wel verlichting genoemd, wordt omschreven als het achtvoudige pad in de yoga sutras van Patanjali. Acht achtereenvolgende stadia, die de beoefenaar doorloopt en toepast.
De eerste twee ‘stappen’ beginnen met beheersing en verschillende waarden. Vijf Yamas en vijf Niyamas. Yama wordt ook wel vertaald als beheersing en beschrijft gedragingen naar onszelf en de wereld om ons heen. Niyama wordt ook wel vertaald als waarden om naar te leven.
Yamas | Niyamas |
Ahimsa ( niet kwaad doen) Satya (waarheid) Asteya (niet stelen) Brachmacharya (onthouding) Aparigraha ( onthechting of loslaten ) |
Saucha (zuiverheid) Santoscha (tevredenheid) Tapas (discipline) Svadhaya (‘zelf’ studie) Ishvara-Pranidhana (overgave aan het geheel) |
Een Yogi heeft naast het begrijpen van deze aanbevelingen, ook de taak om het toe te passen. Een voorbeeld: Hoe eerlijk ben je eigenlijk naar jezelf of anderen?
Als het lukt hiernaar te leven komen we pas aan bij het fysiek beoefenen van yoga, ook wel Asana genoemd. Asana (houding) is de derde stap en wordt beoefenend om ons voor te bereiden, zowel lichamelijk als energetisch. Ons lichaam wordt letterlijk soepeler om in een later stadium langere tijd in meditatie houding te kunnen blijven zitten en de energie banen en centra in ons lichaam te openen.
Als we fysieke houdingen combineren met Pranayama, ook wel adembeheersing (stap 4) en Pratyahara, ook wel beheersing van de zintuigen (stap 5), faciliteren we onszelf om in een diepe staat van concentratie te komen. Dharana, ook wel concentratie (stap 6) moet worden geperfectioneerd om in een staat van meditatie te komen. Eénpuntig gericht denken is hiervoor een techniek.
Door langere tijd in een staat van Dhyana, ook wel meditatie (stap 7) te verkeren, maken we contact met de stilte in ons en kunnen we onszelf ‘aanvoelen’ waardoor het onbewuste bewust kan worden. We raken in een staat van diepe meditatie een hogere staat van bewustzijn aan, waarin we niet geïdentificeerd of vereenzelvigd zijn met de realiteit om ons heen. Dit leidt tot één-wording met het geheel, ook wel universeel of kosmisch bewustzijn genoemd, het achtste stadium: Samadhi.